Home

Nieuws 197 x bekeken

Vragen over Ehec-prijsbeleid Nederland en België

Zoetermeer – Nederland en België hebben met hun prijsbeleid tijdens de Ehec-crisis elkaar scherp beconcurreerd.

Handelskoepel Frugi Venta constateerde tijdens de sectorcommissievergadering groente en fruit dat in Nederland sinds de noodfondsregeling voor tomaten een bodemprijs geldt van circa 37 cent, terwijl in België nog steeds ophoudprijzen bestaan 20 cent.

In de eerste week van de crisis was dat net andersom. In Nederland werden partijen verkocht tussen de 4 en 7 cent, terwijl de Belgen juist een hogere ophoudprijs kenden op de veilingen.
Volgens koepel voor afzetorganisaties DPA is diverse keren contact geweest tussen de Belgen en Nederlanders. ”Zij zeggen dan, jullie deden dat zelf ook”, aldus directeur Hans van Es. LTO-bestuurder Tiny Aerts, zelf leverancier aan de Mechelse Veilingen antwoordde dat de prijzen nu wel gelijk getrokken zijn.

Volgens Maarten de Moor, directeur van bemiddelingskantoor Lava in België, is het de vraag of Nederland met de noodfondsuitkering een bodem in de markt is gecreëerd. ”Er is één veiling die dat ingevoerd heeft, maar we horen dat het niet consequent wordt toegepast. Het is altijd de individuele politiek van afzetorganisaties.” In Nederland zouden ook nog steeds tomatenpartijen verkocht worden voor 15 tot 22 cent per kilo, hoort De Moor.

Of registreer je om te kunnen reageren.