Home

Nieuws 345 x bekeken

Vogelgriep bij leghennenbedrijf in Creil

Creil - Op een pluimveebedrijf met 47.000 legkippen met uitloop in Creil (Flevoland) is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van landbouw. Het gaat om een variant van H7, naar verwachting gaat het om een laagpathogene variant van het type H7N7. Dit wordt vrijdag of zaterdag bekend.

De Voedsel- en Warenautoriteit gaat het bedrijf vandaag ruimen. Op het pluimveebedrijf zijn twee stallen. Het virus is vastgesteld in de stal waar de dieren ook uitloop hadden. De andere stal is niet besmet.

Vanaf vrijdag 24 juni 2011 13:00 uur geldt er in een zone van 3 kilometer rond het bedrijf in Creil een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen drie andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven zullen de komende dagen worden onderzocht op vogelgriep. Voor deze bedrijven geldt ook een ophokplicht, zodat de kippen niet in contact kunnen komen met wilde vogels.

De besmetting kwam aan het licht nadat de pluimveehouder eerder deze week verhoogde uitval, verminderde voeropname en een mindere kwaliteit van de eieren constateerde. Woensdag zijn dieren voor sectie naar de Gezondheidsdienst voor Dieren gebracht. Daarbij zijn monsters naar het Centraal Veterinair Instituut gestuurd om vogelgriep uit te sluiten. Donderdagavond bleek hierbij vogelgriep, waarna een specialistenteam van de VWA nieuwe monsters heeft genomen. Uit onderzoek van het CVI van deze monsters bleek vrijdagmorgen dat het inderdaad om vogelgriep gaat.

Het is voor de derde keer dat er vogelgriep uitbreekt dit jaar. Eerder werd het virus vastgesteld op een pluimveebedrijf in het Zeeuwse Schore en in Kootwijkerbroek. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) concludeerde op basis van virustypering dat de virussen gelijkenis vertoonden. Dat geldt ook voor een virus dat door de Erasmus Universiteit werd aangetroffen bij wilde vogels in de omgeving van Deventer. Gezien de variatie in N-type tussen de besmette bedrijven was er geen directe link tussen de bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.