Home

Nieuws 221 x bekeken

Vogelgriep Creil is laagpathogene variant H7N7

Lelystad – Het vogelgriepvirus dat op een legpluimveebedrijf in Creil is uitgebroken is een laagpatogene variant van het type H7N7.

Dat bevestigt het ministerie van landbouw. Uit een nieuwe snelle test van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR bleek eerder al dat het om dit type ging, maar dit moest nog met een officiële gevalideerde test bevestigd worden.

Vogelpestdeskundige Guus Koch van het CVI constateert dat het H7N7 virus blijkbaar wat actiever is in de wilde fauna dan voorheen. "In Kootwijkerbroek ging het ook om H7N7 en recent zijn in Duitsland ook meerdere infecties met H7N7 geweest", aldus Koch.

Na drie infecties met H7 in vier maanden tijd rijst de vraag of er geen extra maatregelen moeten worden genomen om het pluimvee te beschermen tegen vogelgriep. Volgens Koch is dit lastig. "Je weet niet wanneer en hoe lang je de dieren binnen moet houden om infectie te voorkomen." Het CVI onderzoekt aan de hand van het geval in Schore wanneer de dieren de besmetting hebben opgelopen. Dat lijkt 25 dagen voordat de ziekteverschijnselen zich openbaarden te zijn gebeurd. "Je zou dus kunnen zeggen dat als je nú de kippen gaat ophokken, dat je dan 25 dagen te laat bent", legt Koch uit. Hij vindt het wel verstandig om andere manieren van bescherming van de pluimveestapel te onderzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.