Home

Nieuws 197 x bekeken

Voedselbank: geef ons EU-overschotten

Rotterdam – De voedselbanken willen gebruikmaken van de Europese voedseloverschotten, maar ’Den Haag’ voelt er niets voor.

Door de economische teruggang doen steeds meer mensen een beroep op de voedselbanken. Bedrijven leveren steeds minder omdat ze hun productie steeds beter afstemmen op de vraag en er daardoor minder overblijft. Clara Sies, vice-voorzitter van Voedselbanken Nederland bevestigde vandaag een bericht hierover in het AD.

Ze vindt het onbegrijpelijk dat Nederland dat voedsel niet wil gebruiken terwijl andere Europese rijke landen dat wel doen. De Europese Unie verdeelt jaarlijks ongeveer 500 miljoen euro aan voedseloverschotten. Sies zegt dat ze zowel bij het ministerie van Landbouw als bij Sociale Zaken geen gehoor vindt. ”Ze verwijzen naar elkaar en dat schiet niet op.”

Het ministerie van ELI laat in een reactie weten op zich achter het sociale idee van de voedselbanken te staan. Maar de zegsman wijst erop dat de voedselbanken een nationale aangelegenheid zijn, terwijl het Europees landbouwbeleid een Europese aangelegenheid is. Dat moet je niet met elkaar mengen, aldus de woordvoerder. Hij stelt verder: ”Het Europees beleid verandert heel sterk en daardoor nemen de voorraden sterk af. Er is al jaren geen boterberg meer en door alle wijzigingen zullen dat soort voedselvoorraden ook niet snel meer kunnen ontstaan.”
In Nederland zijn ongeveer 130 voedselbanken die wekelijks 25.000 pakketten maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.