Home

Nieuws

Vlaanderen eist respecteren Scheldeverdragen

Brussel – Nederland moet de Scheldeverdragen uit 2005 respecteren.

Minister-president Kris Peeters van de Vlaamse deelregering heeft dat vandaag gezegd in reactie op het besluit van het kabinet-Rutte om de Hedwigepolder toch niet onder water te zetten. ,,Als Nederland iets anders beslist heeft, is er een probleem'', aldus Peeters. Zijn woordvoerder wil niet zeggen welke stappen Peeters eventueel overweegt.

In de Scheldeverdragen spraken Nederland en België onder meer af om de Westerschelde te verdiepen en zo de Antwerpse haven toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Nederland beloofde daarbij de Zeeuwse Hedwigepolder te ontpolderen en deze daarmee terug te geven aan de natuur.

Peeters wil vasthouden aan deze overeenkomst. ,,Verdragen moeten nageleefd worden. Dat geldt ook voor Nederland.'' Peeters zegt de zaak niet op de spits te willen drijven, maar verlangt wel ,,tekst en uitleg'' van Nederland. ,,Als zij een alternatief hebben dat volgens hen evenwaardig is aan de ontpoldering van de Hedwigepolder, moeten ze dat aantonen,. maar ik heb nog geen info ontvangen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.