Home

Nieuws 190 x bekeken

Vitaminetransport bij bacteriën ontrafeld

Het was lang onbekend hoe bacteriën vitamines (voor groei) opnemen uit de omgeving. Groningse onderzoekers hebben nu de driedimensionale structuur van een eiwit in het celmembraan ontrafeld, waarmee bacteriën in staat zijn voor zichzelf een gezonde vitaminecocktail samen te stellen.

Het onderzochte eiwit herkent vitamine B1 en houdt de vitamine stevig vast aan de buitenkant van de bacteriële cel. Vervolgens zoekt deze ’herkenningseenheid’ contact met een transporteiwit dat ervoor zorgt dat vitamine B1 op de juiste plek in de cel terecht komt. Door deze herkenningseenheid snel uit te wisselen voor andere eenheden (die andere vitamines herkennen) kan de bacterie afhankelijk van de behoefte steeds een andere vitamine opnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.