Home

Nieuws

Virussen werken samen tijdens infectie

Wageningen – Wageningse onderzoekers kunnen beter voorspellen hoeveel dieren bij een virusinfectie worden besmet. Daarnaast hebben ze in beeld gekregen welke variant onder ziekteverwekkers de boventoon voert.

Dat blijkt uit onderzoek waarover is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschrift PLoS Computational Biology.

Voorheen was het niet mogelijk te voorspellen hoeveel gastheren, zoals insecten, muizen of mensen, besmet zullen raken met een virus. Ook blijft ongewis in hoeveel gastheren meer dan één variant (genotype) van het virus aanwezig zal zijn.

Om uit te zoeken of de gangbare modellen fundamenteel onjuist zijn of onvolledig, hebben de Wageningse onderzoekers vier alternatieve modellen van het infectieproces geformuleerd.

Het bleek dat er een veel groter aantal menginfecties werd gevonden, dan werd voorspeld op basis van de standaardmodellen. ”We waren erg verrast dat een eenvoudig model onze data kon verklaren”, zegt onderzoeker Mark Zwart.

De studie bevestigt dat virusdeeltjes onafhankelijk van elkaar infecties veroorzaken, zelfs in situaties waarin, afgaande op de gegevens, het lijkt alsof de virussen samenwerken. ”Deze studie verbetert ons inzicht in hoe virusdeeltjes met elkaar interacteren tijdens het infectieproces”, schrijven de onderzoekers. Dit betekent dat hoe groter de variatie in vatbaarheid is, hoe groter de kans op menginfecties en het ontstaan van nieuwe virusvarianten.

In hoeverre deze conclusie van toepassing is op andere virussen en pathogenen dan baculovirussen is onderwerp van verder onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.