Home

Nieuws

Vilsack mordicus tegen verminderen steun bio-ethanol

Washington – De productie voor biobrandstoffen leidt tot een enorme toename van banen voor het platteland. Het is fout de biobrandstoffen louter te zien als veroorzaker van honger en te snijden in stimulering ervan. Dat heeft de Amerikaanse minister van landbouw Tom Vilsack gezegd. Vilsack is fel maatregelen die de productie aan banden legt.

Vilsack doet de uitspraken in de aanloop naar een topbijeenkomst van de 20 machtigste landen (G20) in Parijs deze week. Daar pleiten politici en actiegroepen als Oxfam voor maatregelen tegen speculatie, ter bevordering van de landbouwproductie en tegen de productie van voedselgewassen voor brandstof. Vilsack denkt dat overeenstemming tussen landen vooral mogelijk is wat betreft het vergroten van transparantie van de markt.

De relatief hoge olieprijs maakt het bijmengen van bio-ethanol op basis van mais of suikerriet aantrekkelijk. Dit jaar wordt circa 51 miljard liter bio-ethanol geproduceerd, 7 procent meer dan volgens de wettelijke bijmengplicht noodzakelijk. Ongeveer een derde van de Amerikaanse mais wordt geteeld ten behoeve van de verbrandingsmotor.

Vilsack zei ook dat de VS niet gelooft in regionale noodvoorraden, die eerder zijn genoemd door de Franse president Nicolas Sarkozy. Vilsack vraagt zich openlijk af wie het management op zich kan nemen (Sarkozy denkt aan wereldvoedselorganisatie FAO, red) en of voorraden kwetsbaar zijn voor manipulatie van de markt.

Hulporganisatie Oxfam stelt dat een noodvoorraad van 105 miljoen ton granen de huidige voedselcrisis wereldwijd had kunnen wegnemen. Momenteel lijden volgens de Verenigde Naties meer dan 900 miljoen mensen dagelijks honger.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.