Home

Nieuws 580 x bekeken

Vergunning halal-slacht: hoe eerder, hoe beter

Amersfoort – Het Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO) heeft positief gereageerd op het voorstel van de christelijke partijen om rituele slacht toe te staan mits de slachter daar een vergunning voor heeft.

”Liever gisteren dan vandaag”, zei Yusuf Altuntas van het CMO woensdag.

CDA, ChristenUnie en SGP vinden dat er alleen ritueel geslacht mag worden als het slachthuis voldoet aan strikte voorwaarden. ”Bij alle halal-slachthuizen moeten toezichthouders komen”, aldus het CMO. ”Dierenwelzijn moet volledig tot zijn recht komen, onder andere door met vergunningen te werken.”

Volgens het CMO gaat er bij halal-slachthuizen te vaak iets mis en wordt er niet altijd op islamitische wijze geslacht. ”Dat slachters hun vergunning door misstanden kunnen kwijtraken, juichen wij toe.”

De christelijke partijen pleiten er ook voor dat een dier alsnog wordt bedwelmd als het na 45 seconden nog niet bewusteloos is. Het CMO staat voor die regel niet open. ”Dat is zand in de ogen strooien. Wie bepaalt die 45 seconden? Straks zeggen ze volgend jaar dat het binnen tien seconden moet gebeuren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.