Home

Nieuws

Verdeelde reacties op EU-meerjarenbudget

Brussel – De Nederlandse delegaties in het Europees Parlement reageren verdeeld op de meerjarenbegroting die de Europese Commissie woensdag voor de periode 2013-2020 heeft ingediend.PvdA, PVV en ChristenUnie vinden de voorgestelde stijging van de EU-uitgaven met 7 procent te groot. CDA en VVD spreken van een ’zuinige’ en ’bescheiden’ begroting. D66 vindt dat de commissie ’lef’ toont.

In de zeven jaar tot 2020 wil de Europese Commissie ruim 1.000 miljard euro uitgeven. Dat is 1 procent van de gezamenlijke bruto nationale inkomens (bni) van de 27 lidstaten, een fractie minder dan in de huidige zevenjarenbegroting. De landbouwuitgaven gaan omlaag en er moet volgens de commissie een Europese btw komen en een EU-belasting op financiële transacties.

”De uitgaven dalen als deel van het bni, maar ze stijgen in geld toch met 7 procent. Dat vind ik te veel”, aldus Thijs Berman (PvdA).

VVD’er Jan Mulder zegt dat de commissie zich daarmee juist bescheiden opstelt. ”Terecht gezien de huidige economische situatie”.

CDA-europarlementariër Esther de Lange meent dat de commissie ”realiteitszin toont door met een zuinige begroting te komen”. Voor het CDA mogen de EU-uitgaven met niet meer dan de inflatie stijgen.

Gerben Jan Gerbrandy (D66) is blij met de voorstellen om de EU eigen belastingen te laten heffen. ”Daardoor kunnen de nationale contributies omlaag.”

De PVV’er Lucas Hartong spreekt van ’bedroevende voorstellen’. Voor de PVV zijn ze onbespreekbaar, zegt hij. ”De EU moet niet kijken hoe zij meer geld binnenkrijgt, maar hoe zij minder kan uitgeven.” Hartong heeft het over ’geldsmijterij waar Nederland niet op zit te wachten’.

Peter van Dalen (ChristenUnie) is zeer teleurgesteld ”omdat de EU wil verdergaan op de oude voet. ”In een tijd waarin de Europese burgers de broekriem moeten aantrekken, vergroten de plannen van de Europese Commissie de kloof met die burgers.”

Over de begroting moeten de lidstaten en het Europees Parlement het de komende twee jaar eens zien te worden. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, willen dat de EU-uitgaven worden bevroren. Een meerderheid van het Europees Parlement sprak zich onlangs uit voor een reële verhoging van de EU-uitgaven met 5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.