Home

Nieuws 1 reactie

'Veel telers in zwaar weer'

Doetinchem – Een groot aantal tuinders, die financiële gevolgen ondervindt van de Ehec-crisis en in financiële nood verkeert, dreigt kopje onder te gaan.

Het water staat veel ondernemers aan de lippen, zegt bestuursvoorzitter van de Rabobank, Fred van Heyningen, die inschat dat van de glastuinbouwbedrijven eenderde in financieel zwaar weer zit. ”Dit is een groep waarbij we verhoogde dijkbewaking toepassen. Bij een deel van deze ondernemers is in het voorjaar al een zodanig groot financieel gat ontstaan, dat we ze niet helpen door ze opnieuw te financieren. Dit zijn bedrijven die het op lange termijn niet gaan redden.”

LTO-tuinbouwvoorzitter Nico van Ruiten kent het percentage niet, maar is niet verrast door het grote aantal noodlijdende bedrijven. Het omvallen van bedrijven kan bijna niet uitblijven, schat hij in. ”De situatie was al zorgelijk. De Ehec-affaire doet daar nog een schepje bovenop. Voor een heel aantal bedrijven zal dit ernstige gevolgen hebben.” Hij heeft het er moeilijk mee dat er mogelijk ook moderne, innovatieve bedrijven in de problemen komen. ”Die zijn van groot belang voor de toekomst van de Greenport.”

Van Heyningen geeft echter aan dat de Rabobank, de grootste financier van de sector, gezonde bedrijven, die door de Ehec-crisis in problemen komen, niet in de kou laat staan. ”Dat is een committment dat we zijn aangegaan.” De Rabobank spreekt over een mega-impact als gevolg van de crisis, voor een sector waar de situatie allerminst rooskleurig is. ”Het lukt in deze situatie niet om een buffer op te bouwen om de teelt voor 2012 op te zetten”, aldus Van Heyningen, die tomatentelers in 2010 nog wel een reserve zag opbouwen.

In de paprika- en komkommerteelt zijn de opbrengsten echter matig tot slecht geweest. De belabberde afzetsituatie in het voorjaar heeft aan die omstandigheden niets veranderd.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  L.T.O. Rabobank zijn de hoofdschuldige van de armoede bij boeren en tuiners. Ze hebben zowel de boer als overheid aangestuurd met deze ellende als gevolg,
  Wanneer gaan we nu eens vraag en aanbod op elkaar afstemmen
  Wanneer gaan we stoppen met het dumpen van onze over tollige goederen in ontwikkelingslanden. Het zal de problemen daar alleen maar verergeren.
  De grote vraag is hoe verbeteren we onze leef omstandigheden zonder produktie verhoging,
  Wij zijn nu beland in een wereld dat dit alleen nog gaat ten koste van de buurman. Ontwikkelingslanden produceren nu
  al harder dan de bevolking kan verdragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.