Home

Nieuws 217 x bekeken

Vee getroffen door noodweer

Rijswijk – Zwaar onweer heeft gisteravond plaatselijk tot overlast geleid.

Het noodweer is in Wijk bij Duurstede een koe fataal geworden, meldt Blikopnieuws. Op de Amerongerwetering sloeg de bliksem in in een boom, die vervolgens bovenop twee koeien terecht kwam. Eén koe was op slag dood, voor de andere koe werd de dierenarts gealarmeerd. Met wat hulp van de dierenarts werd de tweede koe weer op de been geholpen.

In een veeschuur aan de Leuvenumseveld in Ermelo ontstond brand. Door de brand is een gedeelte van een kalverschuur verwoest. Het is onbekend of er tijdens de brand dieren in de schuur aanwezig waren.

Het KNMI gaf tijdelijk een waarschuwing uit voor extreem weer in grote delen van het land. Die waarschuwing werd rond een uur vannacht ingetrokken.

Het extreem warme weer werd, zoals voorspeld door de weerdienst, afgestraft met forse onweersbuien. Die gingen gepaard met hagel, windstoten tot 80 kilometer per uur en honderden bliksemontladingen per vijf minuten. Nadat op dinsdagochtend onweer al voor enige overlast had gezorgd in Zeeland en Zuid-Holland, trok rond zeven uur een nieuwe, zwaardere strook met buien via het zuidwesten het land binnen. In de uren daarna bleek dat de stevige buien op verschillende plaatsen tot overlast leidden.

Zo was het zuiden van het land niet meer te bereiken per trein. Een boom blokkeerde het spoor tussen Vught en Boxtel, op andere plaatsen reden er geen treinen door blikseminslagen of was de bovenleiding kapot. Vught en Boxtel lijken het zwaarst getroffen. In Vught kreeg de brandweer in korte tijd 1.800 meldingen van omgevallen bomen, kapotte gasleidingen, blikseminslagen en ondergelopen straten.

Ook rond de Veluwe waren er problemen. In Apeldoorn stonden drie woningen in brand door een blikseminslag. Twee woningen aan de Gaaiweg zijn onbewoonbaar geraakt. Ook in de dorpen Putten en Ermelo zorgde bliksem voor brand.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.