Home

Nieuws 205 x bekeken

Varkenspest Litouwen belemmert nuka-import nog niet

Utrecht – De import van nuchtere kalveren vanuit Litouwen kan vooralsnog ongehinderd doorgaan, ondank een uitbraak van varkenspest in het centrale deel van het land. Dit stelt de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) in vakblad De Kalverhouder.

De uitbraak deed zich voor op het bedrijf Berzs Kompleksas, in het dorp Sils, dichtbij Kaunas, Op het bedrijf waren bijna 16.000 dieren aanwezig. Alle varkens worden geruimd. Daarnaast zijn allerlei beschermende maatregelen van kracht, waaronder een vervoersverbod voor varkens in het hele land. De Nederlandse overheid heeft inmiddels ook verscherpte regels voor reiniging en ontsmetting ingesteld voor diertransporten vanuit Litouwen. Het virustype is hetzelfde als in augustus 2009 en wordt aangeduid als 2.1.

Voor de SKV zijn de aangescherpte hygiëneregels vooralsnog afdoende. In april werden 8.500 kalveren vanuit Litouwen naar Nederland gehaald. In de drie maanden daarvoor lag het gemiddelde op 3.000 dieren per maand.

Niet altijd gaat de import gewoon door. In maart schortte SKV de import van vleeskalveren uit Bulgarije per direct op. Dat was in reactie op diverse uitbraken van MKZ in dat land.

Of registreer je om te kunnen reageren.