Home

Nieuws

Van de Sande: Ehec niet uit vlees

Den Haag – De uitbraak van de Ehec-bacterie in Duitsland wordt vrijwel zeker niet door vlees veroorzaakt.

Dat zegt Jos van de Sande, hoofd infectieziektebestrijding van GGD Hart voor Brabant. Op basis van het beeld van de epidemie is een infectie via rauwe groenten het meest waarschijnlijk. ”Als het in vlees zou zitten, zouden heel veel mensen tegelijkertijd het vlees niet op de juiste manier hebben bereid. Dat is erg onwaarschijnlijk. Dat geldt ook voor groenten die je eerst kook. ”Het meest waarschijnlijke is dat de infectie komt uit voedsel dat rauw wordt geconsumeerd”, zegt Van de Sande.

Hij zegt dat de uitbraak van de ziekmakende variant van E.coli niet te vergelijken is met de ESBL-besmetting van pluimveevlees. ”Bij deze Ehec is sprake van een tijdelijke blootstelling. Bij ESBL is er sprake van een continue blootstelling, waardoor het risico van overdracht naar mensen blijft bestaan. Daarom is het van belang dat de ESBL bij de bron wordt aangepakt”, aldus Van de Sande.

In Duitsland werd lange tijd gedacht dat de bacterie afkomstig is uit komkommers. Recente onderzoeken, waaruit blijkt dat de Ehec op komkommers een andere variant is dan de Ehec bij patiënten, maakt dit onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.