Home

Nieuws

VWA: nog nul aanvragen Ehec-verklaring export Rusland

Den Haag – Vooralsnog heeft nog steeds geen enkele exporteur zich gemeld voor een Ehec-verklaring die export op Rusland mogelijk maakt. Dat zegt een woordvoerder van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA).

Volgens brancheorganisatie noemen Russen problemen aan de grens als reden terughoudend te zijn met bestellen.

Vorige week maakte branche-organisatie Frugi-Venta bekend dat exporteurs tegen praktische problemen aanlopen. De Ehec-verklaring is gekoppeld aan fytosanitaire inspecties. Nederlandse exporteurs laten deze inspecties vaak elders doen, bijvoorbeeld in Litouwen.

Dat elders geïnspecteerd wordt is mede het gevolg van eerdere problemen met de Russische erkenning van het Nederlandse inspectiesysteem. De Ehec-verklaring welke staatssecretaris Bleker overeen kwam met Rusland geldt volgens de organisatie alleen voor Nederland.

Directeur Willem Baljeu voegt daar aan toe dat importeurs in Rusland zeggen niet te bestellen vanwege mogelijke problemen bij bepaalde grensovergangen, waar inspecteurs niets zouden weten van afspraken tussen Nederland en Rusland. Frugi-Venta heeft de Nederlandse landbouwvertegenwoordiging in Moskou gevraagd standby te staan om de grensovergangen te benaderen.

Exporteurs melden ook dat vanuit Rusland nog weinig haast is om Nederlandse waar te bestellen. Men weet soms nog niet dat de import alweer is toegestaan, of heeft contracten afgesloten met partijen elders.

Of registreer je om te kunnen reageren.