Home

Nieuws 292 x bekeken

VWA: communicatie Ehec-crisis niet op orde

Soestduinen – Naast de Duitse autoriteiten incasseert ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit zware kritiek van ketenpartners.

Volgens de koepelorganisatie voor supermarkten CBL was de communicatie rondom de Ehec-crisis niet alleen een Duits, maar ook een Nederlands probleem. ”We hadden verwacht dat het VWA pro-actief contact had opgenomen met betrokken partijen”, aldus voedselveiligheidsexpert Anne-Corine Vlaardingenbroek van het CBL. ”Dat is niet gebeurd.”

Benno ter Kuile, microbioloog bij het VWA, wijst in eerste instantie naar de verantwoordelijkheid van Duitse partners. ”Alles wat fout kon gaan, is daar fout gegaan. Onze Duitse zusterorganisaties zeiden: ”Wij hebben niet de informatie die jullie nodig hebben. Verschillende autoriteiten zijn op hun eigen informatie gaan zitten. Dat is fataal geweest.”

Tegelijkertijd valt ook de VWA zelf het nodige te verwijten, erkent Ter Kuile. ”We hebben ons op het gebied van communicatie de kaas van het brood laten eten, bijvoorbeeld door de media. Dit hebben we als autoriteit niet goed op orde gehad.”

Of registreer je om te kunnen reageren.