Home

Nieuws 238 x bekeken

VVD: We doen een heel goede handreiking

Den Haag – Het maakt ons niet uit door wie, waar en hoe er wordt geslacht, als het dierenwelzijn maar is gewaarborgd. De boodschap van de VVD was gisteravond duidelijk. De partij was en blijft voor een verbod op onverdoofd slachten.

Maar Kamerlid Janneke Snijder stelde dat ze echt heeft geprobeerd een handreiking te doen naar de twee gemeenschappen die zonder verdoving slachten: ”Ik heb eerder aangegeven dat dierenwelzijn zoveel mogelijk gewaarborgd moet zijn. Daarbij willen twee geloofsgemeenschappen op een andere manier slachten. Maar het is niet het een of het ander.”

PvdA’ er Martijn van Dam wijst erop dat niemand wil dat dieren lijden. Maar: ”We weten nu dat grotere dieren voor, tijdens en na de slachthandeling lijden. Soms wel minutenlang. Daar kan niemand zijn ogen voor sluiten.” Immers, wat ooit de meest diervriendelijke manier was om te slachten, hoeft dat nu niet meer te zijn. In een samenleving met veranderende waarden en meer aandacht voor dierenwelzijn vindt hij het niet vreemd om ook het ritueel slachten opnieuw te beoordelen.

Het CDA ziet weinig handreiking in de ontheffing die VVD, PvdA, D66 en GroenLinks mogelijk willen maken voor rituele slacht die niet voor meer dierenleed zorgt: ”Het kan helemaal niet bedwelmd”.
Tofik Dibi (GroenLinks) vindt dat het gezamenlijke voorstel recht doet aan de religieuze organisaties die onlangs benadrukten dat ze bereid zijn serieuze alternatieven te zoeken voor een beter dierenwelzijn. ”Wij waarderen dat. Daarom zijn wij om tafel gaan zitten met de ’het had zo mooi kunnen zijn coalitie van paarsplus’.” GroenLinks en PvdA willen de discussie breder trekken nu er een discussie is losgebarsten over dierenwelzijn. Ze willen dat de regering op zoek gaat naar manieren om het welzijn van dieren in de gangbare industrie te verbeteren.

Met dit voorstel willen de partijen ook ruimte geven aan uitkomsten van nieuwe wetenschappelijke onderzoeken en innovaties op het gebied van dierenwelzijn. ”Als er een aantoonbare methode in de rituele slacht komt waarbij het dierenwelzijn beter is dan in de reguliere slacht, dan kunnen we overwegen dit toe te staan”, aldus Stientje van Veldhoven (D66).

Of registreer je om te kunnen reageren.