Home

Nieuws 237 x bekeken

VN wil belasting op handel in agrarische grondstoffen

Genève - Het VN-onderdeel voor handel en ontwikkeling UNCTAD wil dat een belasting wordt ingesteld op de handel in grondstoffen. Tevens pleit de organisatie voor het publiceren van informatie over de posities die speculanten innemen. De VS kent al een dergelijk systeem, de EU nog niet.

Wanneer een “transactiebelasting” wordt ingevoerd, aldus UNCTAD, verliezen speculanten hun interesse in de markt deels. Wanneer het prijsniveau in een hoog tempo oploopt, zou het belastingtarief mee moeten oplopen, waardoor het effect wordt gedempt. Idealiter reageren marktpartijen alleen op: vraag naar en aanbod van grondstoffen.

Volgens UNCTAD kan niet langer worden ontkent dat speculatie een rol van belang speelt. Als voorbeeld noemt de organisatie slechte werkloosheidscijfers in de VS, die in december de koersen van aardolie, cacao en granen omlaag duwde. Werkloosheidscijfers kunnen volgens UNCTAD nauwelijks als “marktfundament” worden omschreven.

Ook nemen investeerders beslissingen op basis van andere markten zoals die voor aandelen of vreemde valuta. Als deze niet lopen, neemt men om de beleggingsportefeuille te stabiliseren zijn toevlucht in grondstoffen, zonder afdoende rekening te houden met de informatie over deze markten.

Wanneer andere markten iets beter renderen dan de grondstoffenmarkten, keert men de markt weer de rug toe, met prijsdalingen tot gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.