Home

Nieuws 253 x bekeken

UNEP: faseer versneld subsidies op landbouw uit

Genève - De 20 machtigste landen ter wereld, de zogeheten G20, moeten subsidies voor de landbouw, fossiele brandstof en visserij in versneld tempo uitfaseren. Dat schrijft Achim Steiner, het hoofd van het milieuprogramma van de VN, UNEP.

Landen spenderen volgens de organisatie 1 tot 2 procent van het bruto binnenlands product, zo’n triljoen euro, aan de subsidies.

Volgens Steiner stellen landen al een aantal jaren subsidies af te willen bouwen, maar zijn feitelijk nog bijzonder weinig stappen gezet. Wat Steiner betreft sorteren landen volgende week op de G20-top al voor op maatregelen, welke in 2012 kunnen worden beklonken. Dan vindt de eens in de 10 jaar gehouden Earth Summit plaats in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Steiner stelt ook dat de economische gezondheid van landen teveel wordt afgemeten aan bruto binnenlands product en de aandelenmarkten. In deze cijfers is de schade aan het milieu die met de productie meekomt niet volledig ingeprijsd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.