Home

Nieuws

Tweede besmetting vogelgriep Noordoostpolder

Den Haag – Bij een tweede pluimveebedrijf in de Noordoostpolder is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van landbouw. Het gaat om een kalkoenenbedrijf met 6.700 dieren, zonder uitloop. De VWA gaat het bedrijf vandaag ruimen.

De dieren vertoonden lichte verschijnselen van vogelgriep. Uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR blijkt dat de dieren wel virus bij zich hadden, maar nog geen antistoffen. Hieruit blijkt dat de infectie niet lang geleden heeft plaatsgevonden. Het gaat om een virus van het type H7. Het precieze type virus en of het laag- of hoogpathogeen is, wordt vandaag bekend. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om hetzelfde laagpathogene H7N7-virus als op het bedrijf in Creil, waar het virus vorige week werd aangetroffen. Dit bedrijf met 47.000 leghennen met uitloop werd vrijdag geruimd.

Als gevolg van de nieuwe uitbraak wordt het controlegebied van 3 kilometer rondom de besmette bedrijven uitgebreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.