Home

Nieuws 199 x bekeken

Trichet verdedigt euro

Kiel - De euro is een geloofwaardige en stabiele valuta, ondanks de schuldencrisis van Griekenland.

Dat zei president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag in een toespraak in Duitsland. Hij benadrukte dat de ECB de waarde van de munt zeer stabiel heeft weten te houden, met de afgelopen 12 jaar een gemiddelde jaarlijkse inflatie van minder dan 2 procent.

Volgens Trichet is de koopkracht van de euro op niveau gebleven, ondanks een aantal grote economische gebeurtenissen. Hij noemde de sterke stijging van de olieprijs, het barsten van de internetbubble en de zware wereldwijde financiële crisis van de afgelopen jaren.

Daarnaast is het begrotingstekort in de eurozone gemiddeld genomen over alle eurolanden slechts 4,4 procent. In de VS is dat bijna 11 procent en in Japan 10 procent. De hoge werkloosheid in het gebied is Trichet echter een doorn in het oog.

Of registreer je om te kunnen reageren.