Home

Nieuws 192 x bekeken

Topteam Agro & Food wil 300 miljoen voor onderzoek en innovatie

Den Haag – Het topteam Agro & Food vraagt de Nederlandse overheid om een bijdrage van 150 miljoen euro voor kennis en innovatie. Het bedrijfsleven zelf verdubbelt in dat geval de huidige inspanningen van 75 miljoen euro tot ook 150 miljoen. Dat schrijft de adviesgroep onder leiding van FrieslandCampina-topman Cees ’t Hart aan het ministerie van ELI.

Het topteam vraagt tevens binnen de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek NWO voor het thema Agro & Food 30 miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen. Daarnaast wil het topteam dat de inzet bij onderzoeksinstellingen TNO en DLO (jaarlijks 55 miljoen euro) wordt voortgezet ondanks de bezuinigingen.

Volgens het topteam kan met een dergelijke investering de directe toegevoegde waarde (winst) van de Agro en Food sector jaarlijks 3 procent groeien tegen 2 procent nu. Tot 2020 stijgt de directe toegevoegde waarde in dat scenario met 11 miljard euro tot 40 miljard euro.

Volgens de rapporteurs heeft de Agro & Food-sector reeds een ijzersterke uitgangspositie. De groei van de wereldbevolking, vergrijzing en toename van voedselgerelateerde ziekten vergroten de kansen. Om hierop in te spelen is volgens het topteam vooral kennis nodig. Onderzoek en innovatie moet wat betreft het onderzoek meer vraaggestuurd plaatsvinden en meer gericht zijn op ketenbrede en zogeheten publiek-private initiatieven.

Daarnaast pleit het topteam voor een meer actieve rol van de wereld bij het verbeteren van de exportpositie van Nederland. Het is volgens het topteam belangrijk dat diplomatieke landbouwposten in belangrijke landen worden behouden.

De sector heeft volgens het topteam ook toenemend behoefte aan een constante instroom van goed opgeleide arbeidskrachten. De sector moet tevens initiatieven ontplooien om meer begrip voor de sector te kweken onder de bevolking.

In het advies wordt de sector de motor van de Nederlandse economie en de nummer 1 in de wereld genoemd. De toegevoegde waarde van de sector wordt begroot op 48 miljard euro, waarmee de sector een tiende van de economische en werkgelegenheid vertegenwoordigt.

Of registreer je om te kunnen reageren.