Home

Nieuws 222 x bekeken

Tomaten gratis bij verpakking

Doetinchem - De prijsvorming voor verpakte producten zoals tomaten werd vrijdag vooral bepaald door verpakkingskosten.

Ook voor producten met normaal een behoorlijke toegevoegde waarde bedroeg de kiloprijs aan het einde van de week vaak niet meer dan de verpakkingskosten. "Je kreeg de tomaten eigenlijk gratis bij de verpakking", laat een medewerker van een handelsbedrijf weten. Daarmee lijken schakels verderop in de keten te profiteren van de prijsval. Bij albert.nl, de internetwinkel van Albert Heijn kost een kilo cherrytomaten nog 4,78. Losse tomaten moeten nog 1,58 euro per kilo kosten.

Het beeld in de handel varieert; een handelshuis laat weten dat de prijs voor 80 procent uit verpakkingskosten bestond. Dat beeld klopt met de prijsvorming in de daghandel. Vrijdag waren veilprijzen zichtbaar van 2 tot 4 cent voor tomaten. Dat kan nog steeds interessanter zijn dan interventie omdat het stortkosten bespaart. Die prijsvorming gold vrijdag voor steeds meer producten na het wegvallen van de Russische markt. Een handelsbedrijf signaleert wel dat vrijdag het aantal tomatenbestellingen weer steeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.