Home

Nieuws 140 x bekeken

Toetreding Rusland tot WTO mogelijk jaren vertraagd

Moskou – De Russische toetreding tot wereldhandelsorganisatie WTO kan met jaren worden vertraagd wanneer niet vóór het einde van de zomer een deal is gesloten.

Dat meldt de Russische minister van Economische Zaken, Elvira Nabiullina. Na de zomer maken in Rusland verkiezingen toetreding complex terwijl in 2012 de VS een nieuwe president zullen verkiezen.

Rusland startte het toetredingsproces formeel in juni 1993 maar ging pas eind jaren ’90 na veel binnenlandse economische onrust was opgelost serieus in onderhandeling. Het land geldt als de grootste economie buiten de WTO. Als het land toetreedt ontstaan voor de EU kansen voor de export van zuivel en vlees, terwijl Rusland meer graan en koolzaad kunnen exporteren.

President Dimitri Medvedev maakte vorige week duidelijk erg ongelukkig te zijn met de, volgens hem, ”reeks nieuwe obstakels” die steeds wordt opgeworpen als het proces bijna ten einde is. Medvedev noemde zijn grieven tijdens een topbijeenkomst over een Russisch importverbod voor groenten uit de EU.

Medvedev noemde de kans dat Rusland toetreedt in 2011 nog altijd ”zeer hoog” en ook de Chinese president Hu Jintao verklaarde in een bezoek aan Moskou deze week te verwachten dat Rusland snel kan toetreden. Inmiddels roeren de schatrijke oligarchen Alexei Mordashov en Viktor Vekselberg zich in de discussie.

De miljardairs stelden tijdens het internationale economische forum in Sint Petersburg dat voor de gezondheid van de Russische economie op lange termijn, toetreding ”cruciaal is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.