Home

Nieuws

Toenemend watertekort door klimaatverandering

Rome - De klimaatverandering leidt ertoe dat droge gebieden droger worden en natte gebieden natter.

De watervoorziening in grote delen van de wereld komt daardoor voor problemen te staan, en daarmee de voedselproductie. Dat meldt de FAO. op basis van een inventarisatie van wetenschappelijke kennis op dit terrein. In het gebied rond de Middellandse Zee en in de halfdroge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika zal de watertoeveoer via rivieren en voorraadbekkens afnemen. Hetzelfde geldt voor grote delen van Azië, waar geïrrigeerde gebieden afhankelijk zijn van smeltwater. Rivierdelta’s krijgen meer last van vervuiling en een stijgende zeespiegel.

De FAO verwacht dat de waterkringloop sneller zal gaan. De verdamping stijgt vanwege hogere temperaturen. Het smelten van gletsjers, die 40 procent van al het irrigatiewater leveren, zal grote gevolgen hebben.

Het voordeel van een langer groeiseizoen in het Noorden wordt teniet gedaan door een korter groeiseizoen bijna overal elders, aldus de FAO. Hoewel de voedselzekerheid van stedelijke bevolking gevaar loopt, zal de arme plattelandsbevolking de zwaarste klappen krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.