Home

Nieuws

'Teruggevorderde EU-steun niet betalen'

Parijs – Voorzitter Xavier Beulin van de Franse boerenbond FNSEA heeft boeren en tuinders in zijn land opgeroepen de teruggevorderde EU-steun over vroegere jaren niet te betalen. "We willen de discussie over dit onderwerp voortzetten. Zeker op dit moment hebben de agrariërs in ons land behoefte aan een beetje ruimte."

Frankrijk moet na een jarenlange procedure de steun terug betalen die in de jaren 1998 tot 2002 aan producentenorganisaties in de tuinbouw is verleend. Het totale bedrag is door de uitstaande rente opgelopen tot rond de 600 miljoen euro. De Franse regering heeft Brussel toegezegd dat het dat geld bij de tuinders zelf zal terughalen. Inmiddels zijn volgens minister van landbouw Bruno le Maire de eerste brieven ook daadwerkelijk de deur uit gegaan.

Maar Beulin wil aan die terugvordering niet meewerken. Door de aanhoudende droogte en de kopersstaking na de Ehec-problemen in Duitsland is dat volgens hem 'zonder enige twijfel het moeilijkste jaar in de land- en tuinbouw sinds 1949'. 'Betaal niet' is dan ook zijn duidelijke advies. De boeren en tuinders willen dat de regering in ieder geval eerst met een goed hulpplan komt om de huidige problemen te overleven.

President Sarkozy heeft echter afgelopen week tijdens een bezoek aan een door de droogte getroffen veehouders bezworen dat de Franse staat niet meer aan dat soort acties begint, juist ook om problemen met Brussel te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.