Home

Nieuws

'Telers laten exportmogelijkheden Duitsland links liggen'

Doetinchem – Handelshuizen krijgen voorzichtig weer wat Duitse vraag naar Nederlandse groenten, maar vanwege de lage prijzen zijn er ook telers die de markt liever links laten liggen.

Dat blijkt uit een rondgang. De export naar het buurland komt voorzichtig weer op gang, vertellen handelaren. Over hoe snel de markt zich weer herstelt, zijn de meningen verdeeld. Sommige handelaren zien voorlopig nog weinig ruimte, anderen verwachten dat de exportvolumes snel weer zullen stijgen.

Wat wel duidelijk is, is dat de prijzen voor glasgroenten extreem laag zijn. Voor een doos tomaten van 5 kilo wordt een bedrag van 1,50 euro genoemd, terwijl daar in 2010 nog 2,75 euro voor neergeteld werd. Komkommers gaan voor zeer variabele prijzen de grens over.

De vaste contracten worden zoveel mogelijk weer ingevuld, maar telers die op de vrije markt opereren, kiezen er nog geregeld voor om zich te beroepen op hulp van Europa. Voor tomaten kunnen ze 2,50 euro per doos ontvangen, rekent een handelaar ons voor.

Dat is volgens hen ook de reden dat telers liever kiezen om gebruik te maken van de Europese interventieregeling, in plaats van hun product voor ’veel te weinig geld’ te laten exporteren.
Handelaren geven aan dat de huidige situatie verre van optimaal is, maar raken naar eigen zeggen nog niet in paniek.

Wel wordt gevreesd voor het markteffect dat de komende weken zal optreden, de volumes zullen misschien wel weer op gang komen, maar of de prijzen ook conform de marktsituatie zullen zijn, is nog maar zeer de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.