Home

Nieuws 323 x bekeken

'Telers kijken vreemd aan tegen winkelprijs'

Doetinchem – Supermarkten hebben een belangrijk deel van de glasgroentenprijzen ongemoeid gelaten na de prijsval in de afzet vorige week. Dat blijkt uit het agd.media prijsonderzoek.

De basisproducten komkommer, tomaat en paprika laten deels een normaal prijsbeeld zien, ondanks de ontwrichte handel en gedecimeerde telersprijzen.

LTO riep eerder supermarkten op geen misbruik te maken van de crisis. Of dat met de huidige prijsvorming toch gebeurt, wil voorzitter Nico van Ruiten niet zeggen. "Ik heb daar weinig inzicht in op dit moment. Ik merk wel dat telers vreemd aankijken tegen winkelprijzen van 60 cent voor een komkommer, terwijl ze zelf een paar cent krijgen." Veel handel gebeurt op basis van contractprijzen, waardoor afgelopen week nog niet een echte prijsreactie te verwachten was, stelt hij. Handelskoepel Frugi Venta wijst erop dat ook contracten voor langer dan een week worden afgesloten. "Ik vind prijzen van veertig tot vijftig cent voor een komkommer niet gek als ik kijk naar de vaste kosten", zegt directeur Willem Baljeu.

Bij paprika is de prijs bij Jumbo deze week 95 cent en ook bij Albert Heijn is die prijs van 89 cent deze week niet aangepast. Bij C1000 is de prijs wel aangepast naar 50 cent in een brede euro-actie in groenten en fruit. Albert Heijn verkoopt cherry tomaten voor 4,78 euro per kilo. De tomatenprijs voor los is 1,38 euro per kilo en wel verlaagd. Bij trostomaten bestaan verschillen. De bezochte Jumbowinkel in de steekproef verkoopt trostomaten voor 2,98 euro per kilo; C1000 voor 1 euro. Albert Heijn verlaagde de prijzen naar 1,98 per kilo. Op de daghandel kostten deze producten eind vorig week enkele cent.

Supermarktkoepel CBL wijst ook op de verschillen tussen inkoopbeleid. Zelf heeft CBL geen commerciële bemoeienis met het inkoopbeleid. "Dat zou de NMa niet goed vinden", zegt een woordvoerder. Het crisisteam van het Productschap Tuinbouw houdt winkelprijzen niet bij, laat een woordvoerder weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.