Home

Nieuws 428 x bekeken

TNO vindt wapen tegen resistentie

Zeist - Onderzoekers van TNO hebben een stap gezet in de strijd tegen antibiotica-resistente bacteriën.

De sleutel zit volgens de onderzoekers in een gezonde darmflora, waar de resistente ziekmakers geen kans krijgen. Moleculair microbioloog Bart Keijser van TNO zegt dat niet één middel de oplossing is, maar een mix van verschillende stoffen. Een van de bestanddelen is humuszuur, een stof die van nature voorkomt in veenwater. Het zuur blijkt heel specifiek te werken tegen zogenoemde ESBL-bacteriën.

TNO heeft ook andere stoffen bij het onderzoek betrokken. "We kijken naar vezels en organische zuren en ook naar kruiden als oregano en knoflook." Keijser zegt dat de toepassing van de mix afhangt van de vraag of het voor de veehouder ook profijtelijk is. Het is onbekend of de mix die nu in onderzoek is ook een betere voederconversie te weeg brengt en dus de zelfde werking heeft als antibiotica in veevoer. "Het kan nog zo’n mooi systeem zijn, als het de boer geen winst oplevert, schiet het niet op."

TNO heeft een bibliotheek gemaakt van darmbacteriën en heeft gekeken hoe gevoelig ze zijn voor verschillende natuurlijke stoffen. Jan Pieter van der Lugt, directeur Voeding bij TNO zegt dat de antibiotica-resistentie bij de wortel moet worden aangepakt. Volgens hem moeten veehouders en voervoerbedrijven afzien van het antibioticagebruik. "Door het overvloedige gebruik van antibiotica in deze sector komt er steeds meer van dit soort stoffen in ons voedsel. Uiteindelijk raken de bacteriën er zo aan gewend, dat ze resistent worden."

Het TNO-onderzoek is er op gericht de keten van de stal tot aan het bord helemaal te ontdoen van antibiotica. Van der Lugt zegt dat het logisch is dat veehouders hun vee gezond willen houden. "Maar het vee volstoppen met antibiotica is een tikkende tijdbom. Dat keert zich uiteindelijk tegen ons. Wij zoeken daarom natuurlijke ingrediënten die al in de natuur voorkomen en de slechte bacteriën doden." TNO wil het onderzoek uitbreiden met bijna dertig bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.