Home

Nieuws

TNO: EU-onderzoek over pijnlijke rituele slacht goed onderbouwd

Amsterdam – Europees onderzoek naar het dierenwelzijn bij (ritueel) slachten is voldoende onderbouwd, om te concluderen dat slachten zonder verdoving hoogstwaarschijnlijk meer pijn veroorzaakt, dan slachten met verdoving.

Dat stelt TNO in een beoordeling een Europees en twee Nederlandse rapporten over slachtmethoden.

TNO heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Het onderzoek van TNO beperkte zich tot de beoordeling van de rapporten, zonder te kijken naar de onderliggende literatuur of de gebruikte onderzoeksmethoden.

Volgens TNO zijn de twee Nederlandse rapporten van de Animal Sciences Group van Wageningen UR vanuit wetenschappelijk oogpunt beperkt. Mede-auteur van het door TNO als goed beoordeelde Europese rapport is Bert Lambooij van ASG, die ook betrokken was bij de totstandkoming van de twee Nederlandse rapporten.

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap – dat ageert tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten – gaat in een persbericht uitvoerig in op de kritiek bij de twee Nederlandse publicaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.