Home

Nieuws 397 x bekeken

Sprekelia op vaas

Lisse - De kwekerscombinatie Dames–Beelen showt deze week in de keuringszaal bij de CNB in Lisse enkele Sprekelia-exemplaren op de vaas. Dat is dan vanwege de presentatie, want Sprekelia is als snijbloem niet in zwang.

In de tuin of op de pot zijn de resultaten echter verbluffend goed.
Van Sprekelia formosissima is slechts één soort bekend, die al omstreeks 1600 uit Mexico in Nederland werd geïntroduceerd. Opvallend is de vuurrode bloem van deze plant, die doet denken aan een orchidee. De Sprekelia wordt ook wel ‘Jacobslelie’ genoemd.

Dames–Beelen showt nog meer opvallende gewassen. Zoals de oranje Homeria aurantica en de gele Homeria ochroleuca die in 1807 werd geïntroduceerd. Homeria komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en er zijn ruim dertig soorten bekend.

Dames–Beelen toont tevens de blauwtinten van Babiana stricta. Zowel Homeria als Babiana zijn overigens naast het tuingebruik ook zeer geschikt als snijbloem, maar komen dan wel het best tot hun recht in het gemengde boeket.

Kwekerij De Schüllhorn showt deze week onder andere prima kwaliteit van de crème Ixia ‘Eos’, naast onder meer prachtige witte Triteleia nummer B-02-01-08. En van Th. Langelaan staan fraaie Aziatische lelies in de keuringszaal, waaronder de witte Lilium ‘Courier’, de roze L. ‘Termoli’ en drie gele cultivars.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.