Home

Nieuws

'Serieuze obstakels verdrag EU en Mercosur'

Brussel - Het is onwaarschijnlijk dat de Europese Unie (EU) en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur nog dit jaar tot een vrijhandelsverdrag komen. Mogelijk worden besprekingen zelfs helemaal afgebroken. Dat schrijft persbureau Agra Europe op basis van uitspraken van Kamil Ochmanski, een Poolse EU-vertegenwoordiger.

Ochmanski zei tegenover Agra Europe dat een deal dit jaar of zelfs volgend jaar door Polen als vrijwel onmogelijk wordt gehouden. Polen neemt het voorzitterschap van de Europese Raad over van juli tot december dit jaar. Volgens Ochmanski zijn tijdens het Poolse voorzitterschap wel deals met India, Singapore en Oekraïne mogelijk.

Ochmanski noemt sterke onenigheid over de gevolgen van het EU-directoraat-generaal Agri en directoraat-generaal Handel als oorzaak van het vastlopen van gesprekken. In Zuid-Amerika zou de animo voor een handelsdeal veel groter zijn. Gesprekken met Mercosur zouden ook lastig zijn omdat de lidstaten ervan wel samen handelspolitiek ontwerpen, maar deze grotendeels zelf mogen interpreteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.