Home

Nieuws

Sector onderzoekt extra marktmaatregelen

Zoetermeer - Handel, telers en telersverenigingen onderzoeken mogelijkheden tot het instellen van een extra marktmaatregel om de markt voor groente te verlichten.

Daarbij kijken de partijen naar oplossingen om voorraden weg te werken bij leveranciers en handelsbedrijven. FrugiVenta, DPA en LTO peilen hun achterban of er behoefte is aan een dergelijke regeling. "We praten over wat we allemaal nog meer kunnen doen. Als de markt aantrekt moet de oude voorraad eigenlijk weg zijn, zodat de markt kan herstellen met vers product", zegt een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw (PT).

Het ligt niet voor de hand de bestaande interventieregeling hiervoor te gebruiken. "Dat is twee keer 10 miljoen euro, dat raakt een keer op. We willen kijken of het mogelijke Europese noodfonds hiervoor gericht kunnen inzetten."

De interventieregeling wordt veelvuldig gebruikt, aldus het PT. Veertig controleurs kijken naar bedrijven die partijen aanmelden of voor groen oogsten kiezen. Wanneer de regeling overtekend wordt, kan het PT niet zeggen. De regeling biedt een beperkte vergoeding voor product; bijvoorbeeld 12 cent voor een kilo komkommer en 7,25 cent voor tomaten (eveneens een kilo). Met de extra kosten voor het storten van product koos vrijdag een deel van de telers en afzetorganisaties nog voor het veilen. Zo kon het gebeuren dat voor tomaten 2 tot 7 cent werd betaald op de veiling. In België ligt de ophoudprijs op 13 cent per kilo voor tomaten. Ook voor paprika is de interventieregeling momenteel geopend.

Of registreer je om te kunnen reageren.