Home

Nieuws 233 x bekeken

Schotse vleessector haalt meer uit export

Edinburgh – De Schotse vleesverwerkende sector heeft de omzet uit export vorig jaar met 40 procent weten op te voeren. In totaal gingen de inkomsten voor de vleesbedrijven met 15 procent omhoog naar een goede 1,06 miljard euro.

Dat blijkt uit een overzicht van het Schotse vleesschap Quality Meat Scotland. Volgens het schap zijn er vorig jaar in de vleeswereld ook tweehonderd banen bijgekomen waarmee de totale werkgelegenheid nu op 4.100 banen ligt. Hoofd economische zaken Stuart Ahsworth houdt echter wel een slag om de arm: ”Hoewel de cijfers bemoedigend lijken, geven ze ons geen duidelijk beeld van de winstgevendheid. Het probleem voor de vleesverwerkers is dat een toename van de groothandelsprijzen niet voldoende is geweest om de hogere grondstofkosten en andere duurdere zaken zoals energie op te vangen.”

De Schotse slachtbedrijven verwerkten vorig jaar vier procent meer runderen maar 2,5 procent minder schapen en lammeren. Het aantal geslachte varkens daalde opnieuw met drie procent na een eerdere afname met 12 procent in het voorafgaande jaar. QMS wijst er daarbij op dat varkensvlees slechts een minimale rol speelt in de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.