Home

Nieuws 162 x bekeken

Schippers: focus op Ehec-bacterie

Den Haag – De partij rode bietenkiemen waarop Ehec is aangetroffen, is afkomstig van een klein bedrijf in Nederland.

Kleine partijen zijn verhandeld naar Duitsland en België en teruggeroepen.

Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vandaag bekend tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de gevolgen van de Ehec-uitbraak in Duitsland. Inmiddels zijn volgens haar bij bijna alle telers van kiemgroenten controles uitgevoerd. Ook rode bietenscheuten zijn een kiemgroente.

De bacterie is op zich niet helemaal nieuw, maar door wat in Duitsland gebeurt, richten we onze focus er wel op en zitten we er bovenop met monsters nemen, aldus Schippers.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is bezig met vervolgonderzoek en zet de resultaten daarvan later vandaag op de website. Schippers: ”Gelukkig wordt het weinig gegeten en ligt het meer een beetje voor de sier op een bord”.

Volgens de minister zijn er nu 35 mensen aan de slag met de Ehec-vraagstukken. En als er meer nodig zijn, doen we dat, aldus Schippers die aangaf dat de VWA veel taken heeft, maar dat een calamiteit altijd voor gaat. Vooralsnog is het gevreesde Duitse Ehec-type niet aangetroffen in Nederland. Wel zijn er zes mensen ziek geworden.

Schippers laat uitzoeken of sociale media als Twitter kunnen helpen om waarschuwingen in dit soort situaties beter over te brengen. ”De boodschap is goed je handen wassen, want dit verspreidt zich ook van mens op mens en vooral via de wc-bril. Je moet altijd al je handen wassen, maar doe het nu extra goed. Dat is mijn boodschap en die wordt toch opgepikt. In hoeverre sociale media daarbij kunnen helpen? We gaan kijken of het een toevoeging is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.