Home

Nieuws

Scherpe daling vergunningen Bulgaren en Roemenen

Den Haag – Het aantal aangevraagde en afgegeven tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) voor Bulgaren en Roemenen is het afgelopen half jaar flink gedaald.

Volgens minister Henk Kamp (Sociale Zaken) kwamen er in de eerste zes maanden van 2010 nog 2.100 aanvragen binnen, waarvan er slechts 60 zijn afgewezen. Dit jaar werd 1.500 keer een verzoek ingediend en volgde in zo’n 800 gevallen een afwijzing. Deze grote verschillen zijn het gevolg van het restrictieve beleid van de minister, die zodoende hoopt meer werklozen terug op de arbeidsmarkt te krijgen.

PvdA en SP menen dat dit ertoe heeft geleid dat tuinders het niet zo nauw meer nemen met de regels en personeel vaak te lang laat doorwerken tegen een te lage beloning. Zij baseren zich daarbij op een recente uitzending van het NOS Journaal. "Er mag niet gemarchandeerd worden met arbeidsvoorwaarden", zei Kamerlid Mariette Hamer (PvdA) dinsdag tijdens het Vragenuurtje. SP’er Paul Ulenbelt vindt dat Kamp de Arbeidsinspectie moet inzetten. De minister vindt het echter te vroeg voor speciale controles. "De situatie heeft onze aandacht", zei hij na afloop van het debat. "Als er signalen binnenkomen dat er wat aan de hand is, kunnen wij snel ingrijpen. Maar daarvoor gebruiken wij onze eigen antennes; ik reageer niet op waarnemingen van televisieprogramma’s."

Onlangs botste de Tweede Kamer met Kamp over het afgeven van TWV’s aan arbeidskrachten uit Bulgarije en Roemenië. Hoewel de tuinbouwsector naar eigen zeggen een schreeuwend tekort heeft aan personeel, wil de minister het aantal vergunningen voor werknemers uit deze twee landen flink terugdraaien. Vrijdag eindigt de overgangsperiode die hij onder druk van de Kamer heeft ingevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.