Home

Nieuws

Schade Ehec ruim 80 miljoen

Den Haag - De schade bij Nederlandse teelt- en handelsbedrijven door de Ehec-affaire bedraagt al meer dan 80 miljoen euro.

Den Haag - De schade bij Nederlandse teelt- en handelsbedrijven door de Ehec-affaire bedraagt al meer dan 80 miljoen euro. De handel ziet na het wegvallen van de Russische markt ook lichtpunten. Duitse winkels kijken weer naar Nederlandse komkommers.

Handelsbedrijven lijden wekelijks een schade van 30 miljoen euro, becijferde koepel FrugiVenta. De totale omzetschade is veel groter denkt directeur Willem Baljeu. De bedrijven zetten in deze periode anders wekelijks voor 200 miljoen euro aan product af in het buitenland. Baljeu pleit voor het openstellen van noodmaatregelen voor handelsbedrijven, die bijna even zwaar getroffen zijn als telers. De teelt schat de schade nu al in op meer dan 50 miljoen euro.

Rusland sloot donderdag de grens voor groente uit de hele EU in verband met Ehec. Naast Rusland kondigden de VS en Canada extra controles aan.

Op de afzetmarkt zijn klokprijzen zichtbaar van 2 tot 5 cent. Dat ligt onder de interventieprijzen die zijn afgegeven. Veertig controleurs zijn op pad om partijen voor interventie te controleren. Koepel DPA heeft de indruk dat flink gehoor wordt gegeven aan de interventiemogelijkheid. Hoeveel product al is opgekocht is niet duidelijk.

Lichtpuntje is volgens de handel de opstelling van sommige Duitse winkelbedrijven. Een aantal ketens zegt weer Nederlandse komkommers in de schappen te leggen, nadat Duitsland het advies op het eten van groente versoepelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.