Home

Nieuws 208 x bekeken 7 reacties

Samenwerking centraal bij voorbeeldprojecten nieuw Europees landbouwbeleid

Den Haag - Boerencollectieven en het Europees landbouwbeleid, dat is boeren met toekomst. Die boodschap had staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bij zijn bezoek aan een van de vier voorbeeldprojecten voor het belonen van boeren voor maatschappelijke prestaties.

Er zijn vier pilotprojecten waar in totaal 260 boerenbedrijven aan deelnemen. Ze werken bijvoorbeeld samen aan natuurbeheer, milieumaatregelen, waterbeheer, landschap en klimaat.

De Europese commissie vindt dat in het toekomstige Europese landbouwbeleid (na 2013) boeren beloond moeten worden voor dit soort maatschappelijke prestaties.

Het realiseren van de maatschappelijke doelen stijgt vaak boven de individuele boerderij uit. Het huidige landbouwbeleid beloont alleen individuele boeren. In vier voorbeeldprojecten onderzoekt het ministerie van EL&I of betalingen aan het collectief tot betere maatschappelijke prestaties, meer ondernemerschap en lagere uitvoeringskosten op termijn kunnen leiden.

Effectievere maatregelen

Bij de vier voorbeeldprojecten werken de boeren samen in een collectief. Hierdoor kunnen ze de maatschappelijke doelen effectiever en efficiënter leveren. Deze vereniging of stichting stelt een plan op, vraagt subsidie aan en voert het uit. De samenwerkingsverbanden doen dus rechtstreeks zaken met de overheid. Dit is bijzonder omdat boeren en andere grondeigenaren subsidies voor natuurbeheer normaliter individueel aan moeten vragen.

Het belangrijkste voordeel van het werken in samenwerkingsverband is dat het bijvoorbeeld meer aaneengesloten stukken (agrarische) natuur oplevert. De vereniging of stichting stelt een plan op voor het hele gebied en het hele gebied profiteert van de subsidie. Dit is een groot verschil met de traditionele manier van natuurbeheer waarbij een grondeigenaar binnen zijn eigen perceelsgrenzen blijft. Ook voor veel maatregelen die nodig zijn voor milieu, waterbeheer, landschap en klimaat is het realiseren van die samenhang van belang.

Maatschappelijke diensten belonen

Volgens staatssecretaris Henk Bleker zijn de vier voorbeeldprojecten een goed voorbeeld voor de hervorming van het Europese landbouwbeleid zoals dat in 2014 vorm moet krijgen. De Nederlandse inzet voor de toekomst van het GLB is onder andere dat boeren met Europees landbouwgeld beter worden beloond voor maatschappelijke diensten, bijvoorbeeld op het gebied van natuur, milieu, landschap en dierenwelzijn.

Bleker: “De afgelopen jaren hebben boerencollectieven laten zien wat zij door het Europees landbouwbeleid voor hun omgeving kunnen betekenen. De kracht van de collectieven is dat ze samenhang aanbrengen. Niet alleen in maatregelen voor natuur en landschap maar ook op tal van andere terreinen zoals innovatie, milieu en dierenwelzijn.”

Voorbeeldprojecten

De vier voorbeeldprojecten zijn bij de Agrarische Natuurvereninging Oost-Groningen, de Vereniging Noordelijke Friese Wouden, stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk en de Agrarische Natuurvereniging Water Land & Dijken (regio Purmerend).

agd.media

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerencollectieven dat is boeren met toekomst,Het belangrijkste
  er van vind Bleker dat het voordelen op levert voor de natuur'
  en het aanvragen van subsidie (geld van de burger) als of dat geld
  van een andere planeet komt. Als de natuur het belangrijkste is
  word de boer dus gedegereed tot parkbeheerder.
  Meer en meer lijkt het er op dat men de boeren kwijt wil
  Megastallen in de Oostbloklanden . die als paddestoelen uit de grond verijzen,Gebouwd door multinationals en onze vakbonden .Vakbonden die ook nu weer zwijgen , terwijl 25%
  van de varkenshouders het loodje leggen . door de aangescherpte regel geving , Regelgeving die keer op keer
  tot stand komt in overleg en instemming van onze vakbonden

 • no-profile-image

  Alles draait om geld Hamstra. Menselijke waarden, eerlijkheid en fatsoen doen er in dit land al lang niet meer toe. Ze kunnen met boeren doen wat ze willen, boeren snappen toch niet dat ze belazerd worden. Dus zijn boeren al jaren een heel gemakkelijk slachtoffer.

 • no-profile-image

  En zo is het,' a hamstra en Kritische lezer',alweer een afleidings manoeuvre om goedkope natuur te maken en de boer weer gebruiken!

 • no-profile-image

  inderdaad, subsidies en ondersteuning middels regelingen die de eerlijke ondernemer niet krijgt gaat bepalend worden , wie zodadelijk overblijft. Ik denk b.v. aan al de regelingen waarvan de heer Bleker gebruik heeft gemaakt. Volkomen legaal overigens, je moet alleen de weg weten. verder zijn er bijdragen /subsidie , inzake arbeid, natuur , welzijn, gezondheid, voedselveiligheid, energie, enz , en zoals ik via een onofficieel gerucht heb gehoort , het indrogen van vlees (met subsidie ) enz.
  Als ik b.v. lees al die honderden miljoenen euro,s schade van de EHEC bacterie, die men gaat claimen. dan is dat het beste wat de producenten kan gebeuren !!. Een verdrievoudiging van de opbrengst!! Uiteraard begrijp ik ook wel dat het helaas niet terechtkomt bij de producenten waar de echte schade is , maar helaas die weten niet de juiste weg. !!!

 • no-profile-image

  Willen jullie het allemaal niet zien! Er staat geschreven dat de EU boeren met maatschappelijke diensten willen BELONEN
  Als je ONDERNEMER bent pak je dit met beide handen aan het is toch een koud kunstje om een stukje natuur te onderhouden het past meestal nog goed bij je bedrijfs voering ook "b.v. sructuurrijk gras voor melkvee "
  Als je BOER bent ga je hier tegen aan schoppen,omdat je niets wilt veranderen , producent brabant zegt het al dat de producenten (de boeren) de weg niet weten.
  Maar gezien bovenstaand bericht zijn er zeker 260 bedrijven die wel ondernemer zijn .

 • no-profile-image

  Weidekoe, misschien moet je je er zelf eens meer in gaan verdiepen. Die plannen zijn niets anders dan een middel om boeren allemaal aan de leiband te krijgen. Alles wat gesubsidiëerd is, is er bij voorbaat op gericht om zaken in een bepaalde richting te sturen. En geloof me, dit is niet de richting die jij wilt als ONDERNEMER. Een voorbeeld: het schijnt dat als jij akkerranden aanlegt voor een periode van 6 jaar, dat je dan (zonder dat je dat weet), juridisch gezien de bestemming van je eigen grond hebt gewijzigd. De gevolgen laten zich raden.

 • no-profile-image

  Ja je sluit een contract af van 6 jaar dat is je eigen keuze na die 6 jaar ben je er weer van af net als een contract met een afnemer daar maak je ook afspraken en die moet je beiden nakomen !
  tot 2 jaar terug deed ik aan slootkantbeheer mee ,1 meter niet maaien en niet bemesten ,het contract was afgelopen en ik ben er niet mee verder gegaan want het werd me te ruig in de slootkant .dus ben ik weer eigen baas over de slootkant.
  U vind dat alles wat gesubsidieerd is om iemand in een richting te dwingen, dat is niet zo want je kan vrijwillig de keus maken om overal aan mee te doen ,of niet.
  Mischien bedoel je het omzetten van agrarische bestemming in natuur bestemming zoals Bleker heeft gedaan hiervoor krijg je dan de waardevermindering van de grond uitbetaald ,
  dus geld in de knip en je land niet kwijt?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.