Home

Nieuws 162 x bekeken

Rusland wijst voorstellen EU voor toelating groenten af

Moskou – Rusland lijkt niet snel de grenzen te openen voor groenten uit de EU. Rusland eist dat de EU een E.coli-controlesysteem invoert.

De landen verschillen van mening over hoe een dergelijk systeem moet functioneren. Dat zegt beleidsmedewerker Inge Ribbens van handelskoepel Frugi Venta op basis van gesprekken met topambtenaren vanochtend.

De Russische president Dmitri Medvedev zei eind vorige week na afloop van een Rusland-EU-top dat zeker een week nodig is om een dergelijk systeem in te voeren. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zinspeelde eerder op het sneller openen van de grenzen door Rusland. Russische experts zouden versneld een visum kunnen krijgen. Bleker verwachtte de experts vandaag.

De Russen voerden een importstop voor EU-groenten in toen bleek dat Duitsland de besmettingsbron niet kon vinden. Nederland kwam snel een protocol met de Russische landbouwminister Elena Skrynnik overeen. Volgens Ribbens lijkt het er nu op dat Rusland liever zaken doet met de EU als geheel. ”De afwijzing lijkt ook weer een indicatie dat er niet vandaag of morgen een akkoord zal zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.