Home

Nieuws 201 x bekeken 1 reactie

Rusland doet Europese groenten in de ban

Moskou - Rusland heeft de import van verse groenten uit de Europese Unie verboden. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Er was al een importverbod voor groenten uit Duitsland en Spanje wegens de Ehec-bacterie.
De Europese Commissie noemt de maatregel van Rusland 'disproportioneel'. Volgens de woordvoerder van eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) zal het dagelijks bestuur van de EU Moskou om opheldering vragen. Europa voert jaarlijks voor 3 tot 4 miljard euro aan verse groenten uit naar Rusland, aldus de woordvoerder.

Dalli zelf zei woensdag al tijdens een persconferentie dat hij geen verbod op landbouwproducten overweegt vanwege de EHEC-besmetting. Hij wees er op dat de besmetting zich vooral concentreert in het gebied rond Hamburg. Een advies aan burgers om dit gebied niet te bezoeken, noemde hij overdreven.

Wat de bron is van de Ehec-besmetting is nog steeds niet duidelijk. De bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken. Inmiddels zijn in Duitsland mensen aan de darmbacterie bezweken en zijn honderden mensen ziek geworden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Maas van den Heuvel

    Het sluiten van de grenzen door Rusland, van al de EU groenten, heeft niets met voedselveiligheid te maken, maar is het oude spel van Rusland om, na het weer openstellen van de grenzen, de prijs van het geboycotte product naar bebnden te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.