Home

Nieuws

Rusland beperkt import zuivel en vlees uit Duitsland

Berlijn - Rusland beperkt vanaf komende maandag de invoer van vlees en zuivelproducten uit Duitsland.

De maatregel treft naar verluidt van Duitse zijde tien melkverwerkende bedrijven en vier slachterijen, waarvan drie rundvee- en één pluimveeverwerker. Volgens de Russische veterinaire autoriteiten zijn bij diverse inspecties op uiteenlopende producten Ehec-bacteriën aangetroffen. Zuivelbrancheorganisatie Milchindustrie-Verband (MIV) stelt weinig begrip te hebben voor de maatregel. Deze heeft volgens haar niets met de Ehec-crisis te maken. Rusland hief namelijk de importbeperkingen voor groente uit de EU op, inclusief groente uit Duitsland. Juist groente stond onder verdenking de bron van de Ehec-epidemie te zijn geweest.

Het commentaar van MIV strookt niet met de geluiden uit Rusland zelf. De Russische veterinaire autoriteit, Rosselchoznadzor, brengt de importstop wel in verband met de Ehec-epidemie. Groente kan volgens haar niet de primaire veroorzaker zijn, maar voor zuivel en/of vlees houdt zij die mogelijkheid open. De Duitse autoriteiten zijn dooor Rosselchoznadzor uitgenodigd om de zaak komende maandag en dinsdag te bespreken in Moskou, zo mogelijk ter plekke maar anders in een telefoonconferentie. In hoeverre de Duitsers op die uitnodiging ingaan is niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.