Home

Nieuws 224 x bekeken

Rundvleesexport EU sterk in de lift

Brussel - De Europese rundvleesexport is in de eerste vier maanden ruim 150 procent groter geweest dan die in dezelfde periode vorig jaar.

De waarde van de export verdrievoudigde zelfs.
Dit blijkt uit cijfers die de Europese Commissie heeft vrijgegeven. In totaal werd in de eerste vier maanden van dit jaar ruim 218.600 ton rundvlees naar bestemmingen buiten de EU verkocht. Vooral Turkije en Rusland waren grote exportbestemmingen. De exportwaarde steeg van ruim 205 miljoen naar ruim 661 miljoen euro. Europa profiteerde volop van de goede kansen op de wereldmarkt. De uitvoer naar Turkije zakt de laatste weken echter in, melden bronnen rond de Europese Commissie.

De import van rundvlees uit landen buiten de EU daalde ondertussen. Gemeten naar hoeveelheid was er een terugloop van bijna 135.000 naar ruim 103.000 ton. De importwaarde steeg licht van 501 miljoen naar 537 miljoen euro. De belangrijkste herkomstlanden waren Brazilië, Argentinië en Uruguay, maar ze verkochten alle drie minder tonnen rundvlees naar de EU. Deze ontwikkeling betekent dat de rundvleessector dit jaar tot en met april een positieve handelbalans heeft voor rundvlees. Vorig jaar deed zich dat verschijnsel voor het eerst sinds 8 jaar voor, maar in die tijd zijn de Europese exportrestituties wel sterk teruggeschroefd.

Of registreer je om te kunnen reageren.