Home

Nieuws 211 x bekeken 3 reacties

Ruime meerderheid verbod onverdoofd ritueel slachten

Den Haag - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Na een hoofdelijke stemming bleken 116 kamerleden voor het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren te zijn. 30 kamerleden stemden tegen het verbod. CDA, SGP en Christenunie stemden tegen.

Ook PvdA-kamerleden Metin Celik, Tanja Jadnanansing en Angelien Eijsink zijn tegen het voorstel. In een stemverklaring legde PvdA-kamerlid Martijn van Dam uit dat enkele leden te veel moeite hadden met het verbod vanwege de vrijheid van godsdienst. Ook PVV-kamerlid Wim Kortenoeven stemde in tegenstelling tot zijn partijgenoten tegen het voorstel.

Het amendement dat D66, Pvda, VVD en Groenlinks indienden om ritueel slachten alleen onder zeer strikte voorwaarden toe te staan, werd met 79 stemmen voor en 67 stemmen tegen ook aangenomen. Het amendement van het CDA, waarin wordt gevraagd rituele slacht onder voorwaarden toe te staan, waarbij een dierenarts mag ingrijpen als een dier na 45 seconden niet bewusteloos is, werd met 26 stemmen voor en 120 stemmen tegen verworpen.

Een verzoek van de Christenunie om het debat over het wetsvoorstel opnieuw te openen en om de stemmingen uit te stellen werden afgewezen. Alleen de SGP en CDA steunden haar verzoek. Andere partijen vinden de regeringsbrief die een uur voor de stemmingen werd gestuurd en het kort geding over de kwestie geen reden voor uitstel van de stemmingen.

Het gevolg van de instemming met het wetsvoorstel en het amendement van D66, PvdA, VVD en Groenlinks is dat de regering een Algemene Maatregel van Bestuur moet schrijven over de voorwaarden waaronder onverdoofde rituele slacht wel is toegestaan. Het gaat dan om de handelswijze bij de slacht, de regels voor het bedwelmen, de procedure voor slachterijen om ontheffing voor het verbod te krijgen, en bijvoorbeeld de bewijzen waar aan moet worden voldaan om ontheffing voor het verbod te krijgen. Een slachterij kan een ontheffing voor vijf jaar aanvragen.

Het wetsvoorstel voor het verbod op onverdoofd ritueel slachten moet nog door de Eerste Kamer getoetst worden.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Dat Thieme zelfs de Godsdienstvrijheid betrekt in haar strijd tegen de veehouderij en dat het parlement daar in mee gaat is heel erg TRIEST!!! Waar zijn we in dit land mee bezig???,

  • no-profile-image

    Wanneer volgt de zgn. verdoofde slacht. Mevr. Thieme ziet nog liever vandaag dan morgen dat slacht en daarna vleesconsumptie wordt verboden. Zij is bezig met het opdringen van haar geloof (planten eten) in dezen aan de meerderheid van de bevolking. Het schijnt nog te lukken ook. We zouden kunnen spreken van de macht van de minderheid, die regeert in de nieuwe democratie. Of is ze van plan ons land te zuiveren van Joden, Moslims en veehouders en ons daarna te dwingen toe te treden tot haar geloof?

  • no-profile-image

    Hou toch op met die onzin. Ik ben zelf ook geen voorstander van Thieme, maar in dit geval heeft ze wel een punt. Die middeleeuwse toestanden zijn anno 2011 nergens voor nodig. We hebben de mogelijkheden om dieren zo weinig mogelijk te laten lijden en er is geen enkele reden om ze dan wel onnodig te laten lijden. Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één God is of een Allah die dit zou willen. Weg dus met die achterlijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.