Home

Nieuws 187 x bekeken

Robesin: Rutte moet zich aan zijn belofte houden

Middelburg - Het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin heeft kabinet nog eens gewezen op zijn belofte de Hedwigepolder niet onder water te zetten. In een brief aan premier Mark Rutte stelt hij dat Zeeland voor een onmogelijk dilemma dreigt te worden geplaatst.

Uit verschillende bronnen blijkt dat het nog ongepubliceerde rapport van Deltares over alternatieven voor de ontpoldering een oplossing voor de kwestie heeft gevonden. Door gebruik te maken van 157 hectare grond die is aangekocht om de aanleg van een containerterminal mogelijk te maken, kan de Hedwige wellicht worden gespaard.

Maar daarmee wordt Zeeland voor een onmogelijk dilemma geplaatst, stelt Robesin. De terminal is noodzakelijk voor de economische ontwikkeling van de provincie. Niet voor niets hebben Gedeputeerde Staten dit tot prioriteit benoemd. “Ik meen mij te mogen permitteren een klemmend beroep op je te doen om Zeeland geen gloeiende kastanjes uit het vuur te laten vissen, die ongeneeslijke brandwonden veroorzaken”, aldus het Statenlid.

In zijn brief verwijst Robesin nadrukkelijk naar zijn gesprek met Rutte aan de vooravond van de provinciale verkiezingen. Hoewel de premier dat altijd heeft ontkend, geeft de Zeeuw onomwonden toe dat zijn stem enkel naar één van de coalitiepartijen is gegaan, omdat hem toen was toegezegd dat het kabinet zich maximaal zou inspannen om ontpoldering te voorkomen.

Vrijdag staat de toekomst van de Hedwigepolder op de agenda van de ministerraad. Om 16:00 uur geeft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) een persconferentie over de kwestie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.