Home

Nieuws 280 x bekeken

Regels export verwerkte mest mogelijk aangepast

Nijkerk – Er ligt bij de Europese Raad en het Europese Parlement een voorstel om de regels bij de export van verwerkte en gepasteuriseerde mest te veranderen.

Dit meldt Cumela Nederland.

De wijziging houdt in dat er geen toestemming van de ontvangende lidstaat meer nodig is bij de export van verwerkte mest. Daarmee vervalt ook de mogelijkheid voor de lidstaat om voorwaarden te stellen, zoals druksterilisatie. Verwacht wordt dat deze wijziging in de loop van oktober 2011 in werking zal treden.

Totdat de wijziging in werking treedt, verandert er niets in de huidige gang van zaken met export. De lidstaten kunnen voorwaarden aan die verplichte toestemming verbinden. De Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen eisen bijvoorbeeld dat de mest druksterilisatie heeft ondergaan. Voor verwerkte, gepasteuriseerde mest gaan deze regels deze herfst veranderen. Voor on-bewerkte mest verandert er ook na wijziging van de verordening niets.

Ook de Nederlandse mestregelgeving blijft in alle gevallen gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.