Home

Nieuws 344 x bekeken

QS-laboratorium: onderzoek groentenmonsters vertienvoudigd

Arkel – Onderzoekslaboratorium Wijtzes Food Consultancy (WFC) heeft in twee weken tijd het aantal aangeleverde monsters van groente en fruit zien vertienvoudigen.

Dat zegt WFC-directeur, Taco Wijtzes. Het laboratorium is door het Duitse controleorgaan voor de levensmiddelenindustrie, Qualität und Sicherheit (QS), aangewezen als bevoegd onderzoekscentrum om groentenmonsters op de aanwezigheid van ehec te controleren.
Volgens Wijtzes zijn er sinds de officiële bekendmaking van de uitbraak in totaal 550 monsters van bedrijven binnen gekomen, een vertienvoudiging van de normale hoeveelheid die het laboratorium verwerkt.
Het gaat om monsters die zijn aangeleverd door Nederlandse bedrijven, maar niet per se om in Nederland geteelde producten, geeft hij aan. ”We weten niet precies waar onze klanten de producten vandaan halen.”
Wijtzes verwacht niet dat er gerommeld wordt met monsters. ”Een bedrijf heeft er alle baat bij om het onderzoek zo objectief mogelijk te laten uitvoeren. Als je niet goed hebt bemonsterd, en mensen blijken ziek te zijn geworden van jouw product, dan ben je het haasje.” Een monster laten onderzoek kost een bedrijf tussen de 70 en 80 euro, aldus Wijtzes.

Of registreer je om te kunnen reageren.