Home

Nieuws 204 x bekeken

PvdD heeft buik vol van schepschotel

Den Haag - Alle gebruikers van het restaurant van de Tweede Kamer kennen het: de dagelijkse schepschotel.

In tegenstelling tot de maaltijden die je aan je tafeltje uit het menu bestelt, kun je van de schepschotel zelf nemen zoveel en zo vaak als je wilt. De Partij voor de Dieren heeft daar de buik vol van.

Esther Ouwehand vindt dat dit ,,onbeperkt eten" moet worden afgeschaft. ,,Voor het vaste bedrag van 7 euro kun je wel vier keer een stuk kip nemen'', mopperde ze maandag in een debat over het Kamerbedrijf. Ze vindt het niet alleen milieu-onvriendelijk door de uitnodiging tot uitbundige (vlees)consumptie, maar ook haaks staan op de bezuinigingen. Wie meer neemt, moet in elk geval meer betalen, vindt Ouwehand.

Ze maakte er geen vrienden mee onder haar collega's. Die voelden zich belachelijk gemaakt en zeggen dat schranspartijen in de Kamer nauwelijks voorkomen. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet kan zich ook niet vinden in de schepschotelproblematiek. ,,Er wordt soms ruim gebruik van gemaakt, maar het is geen kostenpost. De mensen die juist minder nemen, dat zijn er meer.'' Ze wees verder op de snelheid waarmee men zich van de schepschotel kan bedienen, een groot voordeel voor veel restaurantbezoekers. Ze zal nog wel nakijken of er meer vlees moet worden bereid dan bij normale consumptie nodig zou zijn.

Pierre Heijnen van de PvdA zou Ouwehand nog wel tegemoet willen komen. Hij ziet een mooie taak weggelegd voor 'onze Nel', de ongekroonde koningin van het Kamerrestaurant. Die zou grootverbruikers van de schepschotel misschien op de vingers kunnen tikken, overwoog hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.