Home

Nieuws

Pseudomonas slaat al vroeg toe

Made – In de vroegste preiplanten komt dit jaar op dit moment al Pseudomonas voor. De bacterie zorgt voor uitval, maar er is verschil tussen de rassen en de percelen.

”Zo vroeg al Pseudomonas in prei, dat heb ik nog nooit meegemaakt”, stelt vertegenwoordiger Arie Oomen van Nickerson Zwaan bij een perceel geplant in week 10. Oomen ziet verschillen in de rassen en tussen de percelen. ”Er zijn percelen die over het doek beregend zijn en meer uitval vertonen, hoewel dat ook weer niet voor al die percelen geldt. Toch kan de aantasting wel een gevolg zijn van het microklimaat dat onder het doek ontstaat na beregenen en dat de bacterie welgevallig is.”

Daarnaast constateert hij verschillen tussen de rassen. ”Je kunt het op rij af zien; onze Capito heeft er in percelen met zware aantasting echt veel minder last van in vergelijking met andere vroege rassen.” Dat wordt onderstreept door de stand van de rassen in een aantal bezochte percelen. Met name in de vroegste plantingen van begin maart zijn de verschillen tussen de rassen overduidelijk.

Oomen stelt dat de definitieve conclusie binnenkort bij het schonen pas getrokken kan worden. ”De eerste percelen worden sinds begin juni gerooid. Pas als er volop gerooid is, kun je zeggen wat het effect is op het schoningsgemak en hoe groot de uitval daadwerkelijk is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.