Home

Nieuws 427 x bekeken

Polen half jaar aan roer EU

Brussel - Polen neemt vrijdag het roulerende voorzitterschap van de EU over van Hongarije.Komend halfjaar geeft de Poolse regering sturing aan het wet- en regelgevende werk in de EU-ministerraden op vrijwel alle werkterreinen van de Unie. Het is de eerste keer dat Polen, dat in 2004 toetrad, EU-voorzitter is.

Premier Donald Tusk wil het voorzitterschap gebruiken om de status en het aanzien van Polen in Europa te vergroten. Polen wil een drijvende kracht zijn vóór de Europese zaak en tegen nationalisme en eigenbelang, die in veel lidstaten de bovenhand hebben, zei Tusk deze week.

Polen is de meest succesrijke van de nieuwe lidstaten van de Unie. De economische groei is met 3,9 procent het hoogst van de hele EU. Het heeft als enige EU-land geen last gehad van de recessie.

Poolse prioriteiten zijn versterking van de EU-economie, afronding van de toetredingsonderhandelingen met Kroatië en versterking van de band van de EU met landen als Oekraïne en Servië. Ook wil Polen meer militaire samenwerking tussen NAVO en EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.