Home

Nieuws

Phanos biedt boerenbeleggers 15 procent van de inleg

Zwolle - Phanos biedt boeren die geld staken in vakantiepark Hof van Saksen 15 procent van hun inleg.

Wanneer de ongeveer 750 boeren niet akkoord gaan, gaat het vakantiepark naar alle waarschijnlijkheid failliet en wordt het vastgoed verkocht. Het geld komt dan bij Rabobank en ABN Amro terecht. Bij een akkoord zien de boeren af van juridische stappen jegens brancheorganisatie LTO of Phanos.

De banken hebben het eerste hypotheekrecht. De 750 boeren staken in totaal 27 miljoen euro via Arko Exploitatie, een fonds van Phanos, in het luxueuze Drentse vakantiepark. WLTO Verzekeringen, een rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, promootte het fonds enkele jaren tegen een wedde van ongeveer 1,3 miljoen euro. Daarbij gebruikte de organisatie volgens critici het betrouwbare imago van "de eigen brancheorganisatie" voor commercieel gewin.

Wanneer investeerders, verenigd in de Stichting Hypo Notes A, B en C akkoord gaan met de deal zien ze definitief af van juridische stappen tegen Phanos maar ook brancheorganisatie LTO Noord. Laatstgenoemde erkent geen schuld maar stak wel 150.000 euro in de stichting voor onderzoek naar financieel aanvaardbare oplossingen. De organisatie neemt ook zitting in de stichting, die daarmee niet volledig onafhankelijk is.

Beleggingsvertegenwoordiger Deminor en advocatenkantoor Den Hollander uit Middelharnis of LTO buiten zijn boekje opereerde. De huidige directeur van LTO Noord Verzekeringen, Jaap Eringa, noemde het investeringsfonds in deze krant een destijds "goudgerande belegging".

Of registreer je om te kunnen reageren.